anne linnonmaa

Anne Linnonmaa
ekologisen designin pioneeri

Anne Linnonmaa on ekologisen ja eettisen designin pioneeri Suomessa ja myös maailmanlaajuisesti. Ekologisuudesta alettiin vasta varovaisesti puhua -90-luvun alussa, kun Anne jo perusti omaa nimeään kantavan ekologisen neulemallistonsa , Anne Linnonmaa-ecological fashion'in. Malliston liikeideana oli alusta asti : tinkimätön ekologinen ja eettinen laatu yhdistettynä designiin.

ecological_fashion_2005.png.pngAnne Linnonmaa ®- ecological fashion starttasi 1991, ensin alihankintana ja 1999 alkaen omassa tehtaassa Mikkelissä. Materiaalina oli ainoastaan orgaaninen puuvilla, joka tuli Perusta perheviljelmiltä. Neuleiden värjäyksessä käytettiin ainoastaan myrkyttömiä värejä. Entsyymiviimeistyksellä saatiin aikaan nyppyyntymätön neule. Tuotteet esikutistettiin. Ne kestivät konepesun 60 asteessa sekä myös koneellisen kuivatuksen. Vastaavaa tuotantoprosessia ei ole kukaan muu maailmassa ollut onnistunut saamaan aikaan.

2015 startannut uusi lastenvaatetuotanto tehdään GOTS-sertifioidusta orgaanisesta puuvillasta, myrkyttömin värein. Neuleet ovat tietenkin konepestäviä. Ecobaby -tavaramerkki on myyty 19.02.2018 Johanna Jokela- Grönlundille, joka jatkaa Annen työtä myrkyttömien lastenvaatteiden parissa.

Anne Linnonmaa on ollut ammattisuunnittelijana valmistumisestaan 1977 asti, ensin kiinteänä suunnittelijana ja 1984 alkaen suunnittelutoimistonsa IdeAnne Oy:n kautta.1991 hän perusti oman mallistonsa,mutta jatkoi sivussa opettamista, mm. Taideteollisessa korkeakoulussa (Aalto yliopiston Taiteen ja suunnittelun koulu), Lahden Muotoiluinstituutissa sekä Omnia ammattiopistossa. Hän on toiminut myös Aalto yliopistossa maisteriohjelmien arvostelijana.

Työstään ekologisen designin pioneerina Anne on saanut paljon erilaisia palkintoja sekä huomionosoituksia, mm. Avainlippu 1991,Vuoden Muotitaiteilija 1999, Kultainen Vaatepuu 2003, Helsingin vuoden 2006 Yrittäjänainen ja Vuoden Nainen 2006. Anne Linnonmaa® - mallisto sai 2003 oikeuden käyttää EU:n ympäristömerkkiä, EU- Kukkaa, vieläkin ainoana tekstiilimallistona Suomessa. Hän myös suunnitteli presidentti Tarja Halosen puvun Linnajuhliin 2005.

eu_flowerlogo

Anne Linnonmaa - ecological fashion

Aluksi mallisto teetettiin Suomessa alihankintana,mutta 1999 Anne joutui ostamaan alihankkijansa,jotta tuotanto saatiin jatkumaan.Yritys kasvoi nopeasti saavuttaen noin 2,3 miljoonan euron liikevaihdon sekä työllistäen keskimäärin Mikkelin tehtaalla 30 henkeä sekä n. 10 itsenäistä agenttia ja edustajaa eri maissa. Mallistoa myytiin Suomen lisäksi Saksassa, Hollannissa, Sveitsissä, Itävallassa, Venäjällä ja Japanissa, alkuvuosina myös USA:ssa, Norjassa ja Ruotsissa. Tuotemerkin alla on tehty n.600 000 tuotetta. Malliston suunnittelun lisäksi Anne Linnonmaa toimi yrityksen toimitusjohtajana sekä myynnin vetäjänä. Tehtaanmyymälän lisäksi mallistolla oli lippulaivamyymälä Kampin keskuksessa sekä myymälä Ideaparkissa. Jälleenmyyjiä oli Suomessa n. 150 kpl ja ulkomailla n. 300kpl. Nuoren yrityksen oli pakko investoida uusiin neulekoneisiin,vanhoilla ei pystynyt tekemään korkealaatuisia tuotteita. Yksi kone ohjelmineen maksoi noin 100 000 euroa/kpl ja koneita oli hankittava kymmenkunta. Neuletehdas oli tuotantomäärältään Suomen suurin.

Neuleiden lisäksi mallistoon kuuluivat trikootuotteet, farkut ja kengät. Anne Linnonmaa ®-ecological home – mallisto piti sisällään korkealaatuiset orgaanisesta puuvillasta tehdyt pyyhkeet ja kylpytakit. Anne Linnonmaa ®- ecological baby –mallistoa myytiin verkkokaupassa, joka oli ensimmäisiä Suomessa. Nykyisin malliston nimi on lyhentynyt ECOBABY:ksi. Ecobaby-tavaramerkki on myyty 19.02.2018 Johanna Jokela-Grönlundille.

ecological_fashion_2005.png.pngRipeästi kasvanut nuori yritys tarvitsi kipeästi käyttöpääomaa ja tämän vuoksi Anne Linnonmaa myi tuotemerkkinsä (ei yritystään) 2007 Virke-konsernille jääden itse pääsuunnittelijaksi mallistoonsa. Koska ostaja ei noudattanut yrityksen ekologista liikeideaa Anne Linnonmaa irtisanoutui ja 2010 alusta aloitti aloittavien yrittäjien konsulttina. (katso konsultointi)

Anne Linnonmaa osti takaisin tuotemerkkinsä 04/2014 Virke-konsernin konkurssin jälkeen.

Anne Linnonmaan yrittäjäpolku (Excel)

Anne Linnonmaan CV